Tapu Bedeli Nedir? Bu Bedeli Düşük Göstererek Az Vergi Ödemek Yasal Mı?

Ev sahibi olmak için birçok adım atılması gerekmektedir. Bu adımlardan ilki toplu para biriktirmektir. Toplu para olmayan durumlarda ise krediye başvurulmaktadır. Kredi ev, araba gibi alımlarda fazla tercih edilen bir hizmettir. Özellikle ev alımı için başvuru yapılan kredi sayısı oldukça fazladır. Konut kredisi adı verilen kredi şekli sayesinde ev sahibi olmak da kolaylaşmıştır. Günümüzde konut kredisi alabilmek için çeşitli şartların sağlanması gerekmektedir. Bu şartlardan ilki ödemelerin düzgün ve eksiksiz bir şekilde yapılabilmesidir. Ödemelerin zamanında yapılması ve eksiksiz olması durumu kredi notunu da olumlu olarak etkilemektedir. Ev alacak kişilerin dikkat etmesi gereken başka bir konu ise tapu bedelidir.
Tapu Bedeli Nedir?
Tapu bedelinin diğer isimleri tapu bedeli ve tapu harcıdır. Tapu bedeli için kısa bir tanım yapacak olursak satış işlemi yapılmış olan bütün gayrimenkuller çin istenen bir ücret olduğunu söyleyebiliriz. Tapu bedelinin zaman zaman değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Konut, arsa, arazi, iş yeri ve tarla gibi gayrimenkuller satılacağı zaman tapuda belirtilmiş olan miktarın %4’ü tapu bedeli olarak esas alınmaktadır. %4 olan oran bu sene ve 2013 senesinden sonraki seneler için geçerli olmuştur. 2013 senesine kadar yapılan satışlar için %3,3’lük bir oran esas alınmakta idi. 15 Mart 2017 tarihinde ise tabu bedeli indirimi denen bir durum ortaya çıkmıştır. Bu tarihte Bakanlar Kurulu tarafından bir karar beyan edilmiştir ve binde 15 oranında yapılan tapu bedeli indiriminin bir daha yapılmayacağı söylenmiştir.
Böylece tapu indirimi bedeli de sona ermiştir. 30 Eylül 2017 tarihinden sonra yapılmış olan tapu alım işlemi ve tapu satım işlemleri gerçekleştirilirken indirim yapılmamaktadır. %2 oranında alıcı, %2 oranında da satıcı katkısı ile toplamda %4 oranında tapu bedeli ödemesi yapılmaktadır. Tapu bedeli ödemesi her iki taraftan da eşit olarak alınmaktadır. Eğer taraflar arasında anlaşma yapılırsa tek tarafın ödemesi de mümkün olabilmektedir. Her birinden %2 oranında ücret tahsil edilmesi normal olan bir durumdur. Fakat bazen alıcı ya da satıcı %4’lük oranın tamamını üstlenip ödeyebilmektedir. Tapu harcı hesaplaması yapılırken alıcının ya da satıcının belirlemiş olduğu miktar üzerinden hesaplama yapılmaktadır. Örnek verecek olursak bir gayrimenkul için tapuda belirtilen alış ya da satış bedelinin 200 bin TL olduğunu düşünelim. Bu ücret hem alıcı hem de satıcı tarafından hesaplanarak 4 bin TL’lik bir tapu bedeli ortaya çıkarılmaktadır.
Tapu Bedelinin Düşük Gösterilmesi
Tapu bedelinin ödemesi belirtilmiş olan satış bedeline göre yapılmaktadır. Bu nedenle tapu teslim etme işlemi gerçekleştirilirken tapu bedelinin düşük gösterilmemedi gerekmektedir. Böyle bir durumda daha düşük miktarda tapu bedeli ödeniyor olması avantajlı gözükse de cezaya tabi tutulmak da mümkündür. Bundan önceki senelerde ev alım ve satımı yapan birçok kişinin tapu bedelini daha az ödemek amacı ile evin satış değerini de düşük gösterdiği bilinmektedir. Bu durum sayesinde daha az vergi ödenmesi de mümkün hale geldi. Ancak tapu bedelini olması gerekenden daha düşük ödeyen kişilerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından takip edildiklerini bilmesi gerekmektedir. Bu durum tespit edildiği zaman cezai işlem uygulanmaktadır ve bu cezai işlemde ödenen para tapu bedelinden daha fazla olmaktadır. Tapu bedelinin düşük gösterilmesi durumunun anlaşılması pek zor değildir. Bankalardan alınmış olan konut kredisi tutarları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından istenmekte ve tapu bedelleri ile kıyas yapılmaktadır. Tapu bedelinin daha düşük, çekilen kredi tutarının daha fazla olması durumunda ise vergi cezası ile birlikte tapu bedelini düşük gösterme cezası verilmektedir.
Tapu Bedeli Nedeni İle Fazla Vergi Ödeme
Tapu bedeli ile ilgili bilinmesi gereken başka bir durum ise tapu bedelinin düşük gösterilmesi nedeniyle daha fazla vergi ödenmesidir. Herhangi bir konut satın alındıktan sonra bu satın alma işleminin üzerinden 5 yıl geçmesi gerekmektedir. 5 yıldan sonra ev hakkında işlem yapabilmek daha kolay olmaktadır. Fakat 5 yılın geçmesini beklemeden evi satmak isteyen kişilerin Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi isimli bir vergi ödemesi gerekmektedir. Bu verginin ödenmesi ile ilgili bazı satıcılar evin satış değerini olduğundan daha az göstermeye çalışmaktadır. Bu sayede daha düşük vergi ödenmesi mümkün olmaktadır. Fakat bu durum anlaşıldığı zaman eksik ödenmiş olan verginin üzerine cezai işlem ücreti de eklenip kişiden bunların tamamı tahsil edilmektedir.
Tapu Bedeli Pişmanlık Dilekçesi
Tapu bedelini düşük gösteren kişiler cezai işlem uygulanması durumunda tapu bedeli için pişmanlık dilekçesi yazabilmektedir. Bu dilekçe sayesinde Gelir İdaresi’nin belirlemiş olduğu %25 oranındaki vergi cezasından muaf olunabilmektedir. Fakat dilekçe konusunda dikkat edilmesi gereken asıl durum dilekçenin işlem başlatılmadan önce yazılmış olmasıdır. İşlem başlatıldıktan sonra verilen dilekçeler geçerli olmamaktadır. 444 01 89 numaralı çağrı merkezinden detaylı bilgi alınabilir. Siz de ev alımında tapu bedeli ile ilgili bilinmesi gereken durumlarla ilgili bilgi edinmek için yazımızdan yararlanabilirsiniz.