Taksitleri Devam Eden Kredi Kartı İptal Edilebilir mi? Kredi Kartı İptali Nasıl Yapılır?

Bu konu hakkında birçok tüketicinin soruları olması sebebiyle kafalarda yer edinmiştir. Bu konuya aşağıdaki yer alan sorular ile cevap vermeye çalışalım.
Kredi Kartı İptali Nasıl Yapılır?
Kullanmış olduğunuz kredi kartının iptal etmek istemeniz halinde başvurmanız gereken iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki telefon bankacılığı sayesinde müşteri hizmetlerinden iptalini istemek diğeri ise banka şubesine giderek iptal dilekçesi vererek olmaktadır.
Kredi Kartını İptal Ettirmek ve Kapattırmak Farklı İşlemler Midir?
Herkes tarafından bu iki işlem karıştırılıyor olmasına rağmen kredi kartı iptal işlemi ile kapatma işlemi birbirinden farklı işlemlerdir. Kredi kartı kapatma işlemi kartın kısmen veya belirli bir süre için kullanım dışı bırakılması anlamına içermektedir. Buna karşılık kredi kartı iptal işlemi sonucunda kredi kartı kullanımının tamamen sona ermektedir.
Taksitleri Devam Ederken Kart İptali Yapılabilir mi?
Bu soruya verilecek cevap “evet” tir. Taksitleri devam eden bir kredi kartının iptali de mümkündür. Ancak kartınızı iptal etmek istediğinizi banka personeline iletmeniz halinde bunun olmaması için yoğun bir ikna durumuna maruz kalabilirsiniz. Kartın iptal olması ve bankanın sizi bu noktada müşteri olarak kaybetmemesi için ikna yöntemleri, bir takım kampanyalar, özel teklifler ile size gelebilirler. Eğer kredi kartınızı kapatma noktasında eminseniz bu konuda ısrarcı olmanızda yarar vardır.
Kredi kartınızın gelecek döneme ait taksitleri olması halinde bile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından ortaya konan yönetmelikte kredi kartınızı kapatmanızda herhangi bir sorun mevcut değildir. Banka kartınızı kapatmaya yönelik istekte bulunduğunuz günden sonraki 7 gün içerisinde kartın kullanıma kapatılması bir gerekliliktir.
Bu süreçten gerçekleşince taksitlerinizi aynı düzenle ödemeye devam edebilme olanağına da sahipsiniz. Bilinenin aksine size ait olan borcu toplu bir şekilde ödemenizde gerekmemektedir. Mevcut borcunuz bitimine kadar iş gördüğünüz bankanın size hesap özeti göndermekle yükümlü olduğunu da ifade edelim.
Kredi Kartı İptal Ücreti Ne Demektir?
Yasal olarak kredi kartı iptalini istemeniz halinde herhangi bir ücret talep edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak bankalar “Kredi Kartı Kapatma Cezası” adı altında bundan bir ücret isteyebilmektedir. Peki bu kredi kartı kapatma cezası nedir?
Bankalar birçok kişinin bu isteğinden kazanç sağlamıyor gibi görünmekle beraber kredi kartları için yıllık belli bir miktar ücret almaktadır. Genellikle kredi kartlarının kullanımında için ilk yıl bu ücretler alınmamaktadır. Ancak ilerleyen senelerde yıllık ücret ödemek yerinde otomatik ödeme talimatı, harcamada belirli bir limit koyma veya son kullanma tarihine binaen kredi kartını kullanma sözü gibi bir takım taahhütler sayesinde bu ödemeyi gerçekleştirmiş olur. Eğer bu anlaşılan sürelerinden daha önce kredi kartı iptali gerçekleştirdiğiniz takdirde ‘’kredi kartı kapatma cezası’’ adı altında bir işlem karşılaşmanız da mümkündür.
İptal Edilen Kartın Taksitleri Nasıl Ödenebilir?
İptal edilen kredi kartının taksitlerini ödemek isteyen birinin önünde birkaç seçenek bulunmaktadır. Normal ödeme planının kapsamında kalınarak taksitlendirme miktarı üzerinden ödeme yapılmaktadır. Aylık taksitler bitmesi bekleyip hesap özeti tutarı nezdince ödeme gerçekleştirilerek tüm borçların kapatılması mümkündür. Elinizde nakit paranız olması halinde de tüm borç tek seferde kapatmak da makuldür. Bireysel ihtiyaç kredisi çekilmesi ile tüm borç bir seferde kapatılarak aylık taksitler ile bu yeni kredinin borcunun da ödemesi başka bir seçenektir. Ancak bu noktada unutulmaması gereken husus çekilen kredide faiz ödemesi yapılacağı için mevcut borcunuzun tamamı kapanmış gibi olsa da fazladan bir faiz maliyetine katlanılmasının hesaba katılması gerektiğidir.
Kredi Kartı İptal İşlemi Kaç Gün Sürer?
Bankalar, 10.03.2007 tarihi ile birlikte ‘’Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik’’ adı altında resmi gazetede yayınlanan yönetmelik kapsamında kredi kartı iptal talebinde bulunduktan sonraki yedi gün içerisinde işlemi gerçekleştirmekle yükümlüdür. Aksi bir durum ortaya çıkar ise kredi kartı iptal talebi yaptığınıza dair kanıtlayıcı belgeniz ile birlikte BDDK’ya şikâyet dilekçesi yazma hakkınız da bulunmaktadır.