Krediler

Rotatif Kredi Nedir? Nasıl Alınır ve Ne Gibi Avantajlara Sahiptir?

Rotatif kredi sürekli olarak devam eden, her bankanın kendisi için ayrı bir ticari nitelik belirlediği kredi şeklidir. Bu kredi şeklinde vade olarak belirlenen süre en fazla 12 ay olmaktadır. 12 ay vadenin üzerinde rotatif kredi talebi kabul edilmemektedir. Belirlenen vade ne kadar ise o sürede istenildiği her zaman kredinin kullanılabilmesi mümkündür, rotatif kredide herhangi bir zaman kısıtlaması bulunmamaktadır. Ayrıca rotatif kredinin iptali de oldukça kolaydır ve kredi istenildiği zamanda kullanım dışı bırakılıp kapattırılabilmektedir. Bankanın müşterilerine vermiş olduğu rotatif kredinin limiti şartlı olmaktadır. Bu limitin şartlarına uyulması ve dönem sonlarında faiz ödemesi de yapılmak zorundadır. Tüm bu şartları sağlayan müşteriler rotatif kredi kullanımından 1 yıl boyunca faydalanabilirler.

Günümüzde gitgide yaygınlaşan rotatif kredi ödeme sorunu olmayan kişiler için oldukça uygundur. Çünkü dönem sonu faiz ödemeleri yapılmadığı ve limit sınırlarına uyulmadığı taktirde çeşitli sorunlar yaşanabilmektedir. Kendisine güvenmeyen kişilerin rotatif kredi işine girmesi önerilmemektedir. Bu konuyla alakalı bilinmesi gereken başka bir durum da rotatif kredi alınan bankanın faiz oranı ve vade süresini değiştirme hakkı olduğudur. Banka istediği zaman hem faiz oranında hem de vade süresinde değişikliğe gidebilir. Bunun sebebi bankanın kredi kullanımı için durağanlıktan kaçınması ve bir hareketlilik istemesidir. Hareketliliği sağlamak için düzenli olarak finansal veri kontrolü de yapılmaktadır.

Çek Teminatı
Rotatif kredi uygulamasında çek teminatı da sık kullanılmaktadır. Bu teminat ile genel olarak verilen tüm rotatif kredi teminatları, nakit blokajlar ve gayrimenkul ipotekleri de denetlenmiş olur. Burada dikkat edilmesi gereken konu teminat görülüp bankaya teslim edilen çeklerin vadeleri konusudur. Bu çeklerin vadelerinin alınan rotatif kredinin vadesinden daha fazla olmaması gerekmektedir. Birçok kişi vadesi kısa olan çekleri bankaya teminat olarak vermektedir.

Bu durum daha mantıklıdır. Bankalar verilen çekler için bir kontrol sağladıktan sonra çeklerin teminat için uygun olup olmadığına karar verir. Çekler teminata uygun görülürse rotatif kredi de verilebilir. Fakat çeki teslim eden ve kredi almak isteyen müşterilerin içinde daha önce kredi alıp ödeyememiş ya da kara listeye düşmüş olanlar varsa bu müşterilere kredi kullanımı yaptırılmamaktadır.

Rotatif Kredilerin Avantajları
Kısa süreli olarak nakit ihtiyacının giderilmesi için oldukça önemli olan rotatif kredinin avantajları da bulunmaktadır. Bu avantajlardan ilki kolay kullanım avantajıdır. Rotatif kredilerde diğer krediler gibi uzun uzadıya bir başvuru süreci ve ödeme zorluğu bulunmamaktadır. Nakit ihtiyacını kısa süreli olarak karşıladığı için yüklü borçların altına girilmesine de gerek kalmamaktadır. Bunun dışında rotatif kredide istenilen her zaman para çekilebilmektedir. Önemli olan kredi limitine ve vadesine dikkat etmektir. Birçok kredi çeşidinde bu şekilde bir imkan sağlanmamaktadır. Rotatif kredinin geri ödemesi de kişileri zorlamayacak şekildedir. Müşteri istediği zaman kredi riskini sıfırlayabilir ve aldığı kredinin tamamını kapatabilir. Uzun yıllar borç ödenmesi gibi sıkıntılar da bu şekilde ortadan kalkmış olmaktadır.

Bu kredi şeklinde nakit yönetilmesi, vadenin kısa olması gibi avantajlar ise birçok kişiyi kredi ve faiz yükünden kurtarmaktadır. Yalnızca kısa süreli ihtiyaçlar ve nakit ihtiyaçları için kullanılması çok önemlidir. Rotatif kredi ile diğer kredi çeşitleri arasındaki bir diğer fark ise kullanımda çeşitlilik olmasıdır. Rotatif kredide hem TL kullanımı hem dövize endeksli kullanım hem de direkt döviz şeklinde kullanım yapabilmek mümkündür. Böylece çok yönlü bir kredi olduğu da söylenebilir. Siz de rotatif kredi ile ilgili bilgi edinmek ve rotatif kredinin sağladığı avantajları öğrenmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu