Ödenmeyen Kredi Borçları Ne Olur

Ödenmeyen Kredi Borçları Ne Olur?
Son yıllarda tüketiciler olarak bankalarla o kadar çok bağ kurduk ki, her evde bir ekonomi-finans uzmanı var desek herhalde abartmış olmayız. O kadar yoğun hesap kitap yapmamıza rağmen yapılan araştırmalara göre ülkemizde birçok tüketici bankalara olan borçlarını hala ödemekte zorlanıyor. Peki ödenmeyen kredi borçları ne olur hiç düşündünüz mü?
Bilindiği gibi kredi veya kredi kartı borçlarının takibe düşmesi yani icralık olmanız, devamında ilgili İcra Dairesince borcun tamamını içeren ödeme emrinin tarafınıza tebliği, sonrasında mal beyanı, haciz, haczedilen malların satılması gibi işlemler sırasına göre devam eder.
Bu işlemler sonunda haczedilecek herhangi bir taşınır-taşınmaz malınız kalmadı, ancak yine de bankaya olan borcunuzu bitiremediniz. Böyle bir durumda ne olacak. Daha açık ifade etmek adına; Bankalara 5 yıl ödenmeyen borçlar silinir mi? Ödenmeyen kredi borçları ne olur? Tüm bu sorulara sırası ile cevap vereceğiz.
Bu konu ile ilgili ülkemizde ilgili ticaret kanunu düzenlemelerinden biri olan Borçlar Kanunu’nda, 5 yıllık zaman aşımı süresine tabi borçlar nedir öncelikle onu açıklayalım. Bu borçlar; ana para faizleri, kira, otel-motel gibi yerlerde ki konaklama ücretleri, perakende satış, küçük sanat işlerinden doğan alacaklar, vekalet-komisyon ücretleri hariç simsarlık sözleşmesinden doğan alacaklar ve eser sözleşmesi sonrası doğan alacaklardır. Bu alacaklara konu olan süreler, sözleşme maddeleri ile değiştirilememektedir.
Bankalar olan borçlarınızı 5 yıl ödemediğinizi düşünürsek, bu süre zarfında zaten icra ve haciz işlemleri çoktan tamamlanmış olacaktır. Eğer ki bu işlemler tamamlandıktan sonra borcunuz kapanmadıysa, üzerinize kayıtlı ve satılabilecek değeri olan herhangi bir mal yoksa banka için tek seçenek kalıyor. Oda maaşınızın 1/4 ‘ünü aylık olarak kesilmesi için gerekli hukuk yollarına başvurmak. Burda şu konuyu da hatırlatmakta fayda var, maaşınızın ¼’ü banka tarafından kesildiği bir dönemde iseniz, üzerinize yeni bir mal edinmeniz halinde banka haciz yolu ile muhafaza altına alacaktır. Hatta ilgili banka haricinde başka bir bankada hesap açıp para yatırmanız durumunda bu para da haczedilir. Burada aklınızda şu soru belirebilir. Ödenmeyen kredi borcu zaman aşımı süresi kaç yıldır? Yasalara göre bu borçlar için zaman aşımı süresi 20 yıldır. Herşeye rağmen borcunuz kapanmadıysa ve haczedilecek bir şey kalmadıysa, ilgili icra dairesi hakkınızda aciz vesikası verecektir.
Bu yazımızda bankalara ödenmeyen borçlar ne olur sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Takip ve haciz süreçleri finansal ve psikolojik olarak zorlu bir süreçtir. Bu ve benzer olumsuz durumlarla karşılaşmamak için bizim tavsiyemiz kredi ve kredi kartı borçlarınızı 90 gün geçmeden mutlaka yatırmanız.