Kredi Notu

Kredi Sicili Nasıl Temizlenir? Kredi Sicili İle Kredi Notu Arasındaki Fark Nedir?

Kişilerin banka ile olan ilişkileri yani geçmişte ödedikleri borçlar, ödemesi geciktirilen kredi ya da kredi kartı borçları, kişilerin vergilendirildiği borçlar ve bu borçları ödeme düzenleri kişilerin banka sicillerini belirlemektedir. Ödemelerin düzenli yapılmadığı, banka ile ilişkilerin iyi olmadığı durumlarda ise kişilerin kredi sicilleri bozulmaktadır.

Kredi Sicili İle Kredi Notu Arasındaki Fark Nedir?
Kredi sicili ile kredi notu birbirinden oldukça farklı şeylerdir ve öncelik ile kişilerin bu farkı bilmeleri gerekmektedir. Kredi sicili, kişilerin krediye başvurduğu durumlarda kişilerin borç geçmişlerinin hepsini içeren ve silinmesi de hiçbir şekilde mümkün olmayan bilgilerdir. Bankalar kişilerin kredi sicillerine bakarak kişiye kredi verdikleri zaman borcun geri ödenmesi için kişilere güvenip güvenemeyeceklerine kişilerin kredi siciline bakarak karar verirler.

Kredi notu ise bankaların kredi başvurularında ilk baktıkları şey ve kredi alabilmek için en önemli faktördür. Kredi notunda da kişilerin banka ile olan geçmişlerine bakılmaktadır. Ancak bu geçmiş sadece borç ödeme durumu değil, kişilerin daha önce kredi çekip çekmedikleri, kredi borçlarını ödeme durumları, kişilerin kredi kartı kullanıp kullanmadıkları yani kısacası kişilerin banka ile aktif bir ilişkilerinin olup olmadığına bakılarak belirlenmektedir. Daha önce hiç kredi ya da kredi kartı kullanmamış kişilerin ise kredi notları oldukça düşük olmaktadır.

Kişilerin kredi notlarının düşük olması kredi başvurularının reddedilmesindeki en önemli etkendir. Kredi notu kişilerin gelir durumlarına göre belirlenmekte ve zaman içerisinde değişmektedir. kredi ya da kredi kartı ödenmediği sürece kişilerin kredi notu düşmektedir. Özellikle de ihtiyaç kredisi çekip ödemelerini düzenli olarak yapan kişilerin kredi notları oldukça artmaktadır. Kredi borcu ya da kredi kartı borcunu 90 gün süresince ödemeyen kişilerin kredi sicilleri bozulur ve bu da kişilerin kredi notunun düşmesine sebep olur.

Kredi Sicili Nasıl Temizlenir?
Kredi ya da kredi kartı borcunun 90 günlük süreç içerisinde ödenmediği durumlarda kişiler yasal takip sürecine alınmakta ve kara listeye girmektedir. Ne yazık ki bu durumun geri dönüşü olmamaktadır. Kişilerin sicil kaydı Kredi Kayıt Bürosu’nun bilgilerinde bulunmaktadır ve kredi sicili temiz olmayan kişiler borçlarının tamamını ödemiş olsalar dahi kişilerin kredi sicilleri borcun ödendiği tarihten tam olarak 5 yıl sonra temizlenmektedir. Bu 5 senelik süreç içerisinde ise kişilerin kredi sicilleri temiz olmadığından kişilerin başvurdukları krediler reddedilmektedir.

Kişilerin kredi sicilleri temizlendikten sonra ise kişilerin tekrar kredi alabilmeleri için kredi notlarını yükseltmeleri gerekmektedir. Kredi notunun yükselmesi için ise kredi ve kredi kartı borçları başta olmak üzere kişilerin vergilendirilmiş oldukları tüm borçlar düzenli bir şekilde ödenmelidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu