Kredi Risk Raporu Nedir?

Güvenilir Müşteri Nedir?
Her meslek dalında olduğu gibi insanlar arasında da daha güvenilir olanlardan söz etmek mümkün. İnsanların güvenilirlik seviyeleri, bankalarla yapılan işlemlerde de son derece belirleyici bir kıstas olarak karşımıza çıkıyor. Kredi çekmek ya da kredi kartı almak istediğinizde bankalar, sizin daha önce nasıl bir ödeme performansı izlediğinize bakıyor. Ardından da kredi ya da kredi kartı verip vermeyeceklerini; vereceklerse limitinin ve ödeme planının ne olacağını belirliyorlar. Eğer daha önceki bankacılık geçmişinizde güven veren bir profil çiziyorsanız bankalar da sizi “Güvenilir müşteri” olarak kabul edip kredi ve kredi kartı işlemlerinizde ve taleplerinizde son derece olumlu bir şekilde hareket ediyor.
Bankalarla olan ilişkilerinize güvensizliğe dayalı geçmişiniz olumsuzsa; yani borçlarınızı düzenli ve zamanında ödemiyor ya da sadece asgarisini ödüyorsanız güvenilir müşteri sınıfına dâhil olmanız imkânsıza yakındır.
Findeks Nedir?
Yukarıda bahsettiklerimize bağlı sebeplerle müşterilerin bankacılık alanındaki profillerini belirlemek ve daha sonra yapacakları bankacılık işlemlerinde bu verileri kullanmak amacıyla Kredi Kayıt Bürosu yani KKB adı verilen ve bankaların ortak paydasında bulunan bir üst kurul kurulmuştur. KKB, en belirgin faaliyet alanı olarak kredi notu diye adlandırılan müşteri notlarını belirlemekte ve kayıt altında tutmaktadır. Kredi notu, Kredi Kayıt Bürosu çatısı altında yer alan bir proje olarak bilinen Findeks tarafından kontrol edilmektedir.
Findeks Kredi Notu Nedir?
Findeks kredi notu, kredi kullanmak ya da kredi kartı almak isteyenlerin risk durumunu gösteren bir puanlama sistemidir. Bu puanlama 0 puan ile 1900 (Bin dokuz yüz) puan arasında değişir.
Findeks Kredi Notunu Neler Etkiler?
Findeks kredi notu, birçok farklı kıstasa göre artıp azalmaktadır. Aşağıdaki faktörler, kredi notunuzu doğrudan etkileyen kıstaslardır:
- Daha önce kullanmış olduğunuz ya da halen ödemesi devam eden kredileri ödeme konusundaki profiliniz
- Daha önce kullandığınız ya da halen kullanmakta olduğunuz kredi kartı borcunuzu ödeme alışkanlıklarınız
- Diğer bankalara ya da kurumlara olan borçlarınız ve ödeme alışkanlıklarınız
- Üzerinize kayıtlı olan taşınmaz ya da araçlar
Eğer daha önceki bankacılık işlemlerinizde herhangi bir sorun yoksa muhtemelen kredi notunuz 1700’den (Bin yedi yüz) daha düşük olmayacaktır. Bu da sorunsuz biçimde kredi kullanabilmenizi sağlayacaktır.
Findeks Risk Raporu Nedir?
Daha önce sunmuş olduğu kredi notu uygulaması ile geniş bir çevreden ve bankalarla sürekli olarak işlem yapanlardan büyük övgüler alan Findeks, hizmetlerini ve müşteri memnuniyetini daha da ileri taşımak için çeşitli hizmetlerle tüketicileri memnun etmeye devam ediyor. Bu tür hizmetlerden biri ve belki de son dönemde en işlevsel olanı Findeks risk raporu olarak karşımıza çıkıyor. Aslında temelde Findeks risk raporunu kişinin finansal karnesi olarak adlandırabiliriz.
Kısaca açıklamak gerekirse Findeks risk raporu, halen faal olan ya da geçmiş 5 yıl içerisinde kapatılmış olan kredilerle alakalı olarak, ödeme alışkanlıklarını, hangi zamanda ne kadar ödeme yapıldığını, hangi tarihlerde ne kadar süreyle ve ne tutarda aksamalar olduğunu gösteren bir rapordur. Findeks risk raporunda ayrıca son 5 yıla ait kredilerin yanı sıra kredi kartı ödemeleri ve kredili mevduat hesapları da görüntülenir ve dikkate alınır.
Findeks risk raporu, bankaların işini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca diğer esnaflar için de mali işlemler için büyük oranda bir avantaj sağlamaktadır. Ticari ilişkilerde bulunacağınız kişilerin geçmiş ödeme alışkanlıkları ile ilgili bilgi sahibi olmanız sizi büyük bir riskten de kurtaracaktır. İşletmeniz için alacağınız finansal kararlarda bu bilgilerden yola çıkarak karar vermek sağlıklı adımlar atmanızı sağlayacaktır. Bunu şöyle bir örnekle açıklayabiliriz:
- Karadeniz Hırdavat’ın sahibi olan Osman Karadeniz’in maddi anlamda olumsuz bir mazisi vardır. Yani bankacılık işlemleri son derece kötü bir profil çizmesine neden olmaktadır.
- Osman Karadeniz, kendisinin bu maddi anlamdaki kötü profilinden haberdar olmayan Sakarya Boyacılık’tan vadeli olarak boya almak istemekte,
- Böyle bir durumda sözel ikna becerisine bağlı olarak Osman Karadeniz, muhtemelen istediği vadeli malı alacaktır ancak ödeme zamanı geldiğinde ödeme yapamayacağı için Sakarya Boyacılık bu işten zararlı çıkacaktır.
- Eğer bu vadeli mal alımı sırasında Sakarya Boyacılık, Osman Karadeniz’in Findeks risk raporunu bilseydi; yani Osman Karadeniz’in geçmiş 5 yıldaki bankacılık geçmişini bilseydi çok büyük ihtimalle mal vermeyecekti ya da mal verse bile kendini garantiye alacak şekilde çek ya da senetle mal verecekti ve dolayısıyla zarara girmemiş olacaktı.
kredi çekmek isteyip de neden bana kredi vermediler diyenler için güzel bir kaynak olmuş.emeğinize sağlık
Risk raporu özellikle kredi ve kredi kartı almadan önce bankalar tarafından değerlendirilen bir nottur. Findeks raporunu göz önünde bulunduran bankalar, sigortanız ile beraber risk raporunuzu da incelemektedirler. Düzenli ödemeler yapan, maaşı yüksek olan ve geçmiş ödeme durumları raporun daha olumlu olmasına olanak sağlar.
Kredi risk raporu almıştım bir kaç bankadan oldukça yüksek bir notum olduğunu söyledi bankacı ama bunun para pulla ilgisi yok ne kadar çok kredi kullandın ve zamanında ödedin karnen o kadar iyi