Kredi Notu Niye Sıfır Olur?

Kredi notu neden sıfır olur?
Kredi ve kredi kartı başvurularında karşılaşılan en büyük sorunlardan biri kredi notunun sıfır olması. Eğer ki sizde kredi notu neden sıfır olur diye soruyorsanız yazımızın devamını okuyarak sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
Öncelikle kredi notunun ne olduğunu kısaca açıklayalım. Kredi notu, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından kişinin bankacılık işlemlerinde ki davranışları formulize edilerek hesaplanması sonucu oluşturulan bir puan türüdür.
KKB tarafından kayıt altına alınarak tüketicinin bankacılık işlemlerinde ki finansal durumunu ilgili bankaya ileterek, kredi ve kredi kartı başvurularında bankanın daha çabuk karar vermesini sağlayan otonom bir sistemdir.
Kredi notu hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız bu yazımızı okuyabilirsiniz.
Ülkemizde bu faaliyetler Findeks üzerinden yürütülmektedir.
Kredi notu 1-1900 arasında bir puandır. Tüketicinin puanı ne kadar yüksekse bankalar tarafından finansal ihtiyaçları o kadar rahat karşılanır.
Örnek verecek olursak bir banka şubesine kredi başvurusunda bulunduğunuzu farz edelim. Yukarıda ki tabloda olduğu gibi puanınız 1500 ve üzeri ise kredi kullanma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Ancak 1099 puan ve altı için aynı durum söz konusu değil. Eğer sizde kredi çekebilmek için kredi notum kaç olmalı diyorsanız daha önce paylaşmış olduğumuz bu yazımızı okuyarak daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kredi Notum Neden Sıfır?
Kredi notunun sıfır olmasının iki nedeni vardır.
Birincisi daha önce hiçbir banka ile bankacılık işlemleri yapılmamıştır. Yani kredi kartı, nakit avans ve daha birçok bankacılık işlemi faaliyetiniz hiç olmamıştır. Böyle bir durumda sizin ödeme performansınız ve bankacılık işlemleriniz değerlendirilemediğinden kredi notunuz KKB tarafından oluşturulamaz.
Böyle bir durumda yapmanız gereken bir bankadan hesap açıp sürekli para girdi-çıktısı yaparak hesabın aktif olarak kullanıldığını ispat etmek. Hatta gerekirse bu hesabınıza bağlı otomatik ödeme talimatları vermek işinizi daha da kolaylaştıracaktır.
Kredi notunun sıfır olmasının ikinci nedeni ise son 5 yıl içinde idari veya yasal takibe girmiş olmanız. Böyle bir durumda kredi notunuz hesaplanamaz. Bu nedenle de kredi notunuz sıfır gözükecektir.
Kredi notunuzu öğrenmek için Findeks’e girdiğinizde “son 12 ay içerisinde gerçekleşen kanuni takip dolayısıyla hesaplanamamıştır” yazmasının nedeni de budur.
İdari takip, kredi veya kredi kartı borcunuzun 90 gün ödenmemesi sonucu bankanın kendi bünyesinde ki takip birimlerince izlenen bir süreçtir ve süresi 7 gündür. Bu zaman zarfında banka alacağını tek seferde veya yapılandırarak alabilmenin yoluna bakmaktadır. Hala avukatlarla muhatap olmadığınız bir zaman dilimidir.
Yasal takip ise idari takip sürecinde alacaklarla ilgili herhangi bir değişiklik olmadığı zaman banka alacakların tahsili için dosyayı avukata teslim eder. Artık muhatabınız banka değil, avukattır. Halk arasında kara liste diye bilinen listeye giriş süreci de yasal takip ile başlar.
Yasal takibe giren bir tüketici 5 yıl boyunca bankalardan hiçbir şekilde kredi ürünleri kullanamaz. 5 yılın sonunda eğer doğru adımları atarsanız kredi notunuzda ciddi yükselişler kaydederek önünüzde ki en büyük engel de kalkmış olur.
Eğer kredi notum sıfır nasıl kredi çekebilirim diyorsanız öncelikle kredi notunuzu yükseltmeniz gerekecektir. Çünkü KKB puanı sıfır ise hiçbir banka finansal ihtiyaçlarınıza karşılık olumlu cevap vermeyecektir.
Kredi notunu yükseltme teknikleri başlıklı yazımızı okuyarak bu konuda daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.