Kredi Notu Kaç Olursa Kredi Çekebilirim? Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Kredi notu herhangi bir bankadan hizmet almış olan bir kişinin tüm finansal işlemlerinin tek bir noktada toplanıp hesaplanması ile elde edilen nottur. Bu not sayesinde kişilerin kredi alma işlemleri olumlu ya da olumsuz yönde etkilenmektedir. Yalnızca bireysel olarak değil kurumsal olarak da kredi notu hesaplaması yapılmaktadır. Kredi notu hem bireysel hem de kurumsal olarak belli bir ücret gerektirmektedir.
Kredi Notu Nasıl Hesaplanmaktadır?
Yapılan her kredi başvurusu, her kredi alımı kredi notunu çeşitli şekillerde etkilemektedir. Ülkemizde kredi notu ile ilgilenen kurum KKB’dir. Bankalar müşterileri için belli bir kredi notu çıkarmak için KKB’ye üye olmak zorundadır. Bu sayede kredi başvurularının kolay ve hızlı bir şekilde değerlendirilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca KKB’nin Findeks ‘i hizmete sokması ile birlikte kredi notu ile ilgili yetki sahibi olan kurum uzun yıllar boyu Findeks olacak gibi gözükmektedir. Findeks’in bu kadar önemli olmasının sebebi ise veri kaynaklarındaki kalitedir. Findeks yaklaşık olarak 9 bankanın birleşip müşterilerinin verilerini bir araya getirmesiyle kredi notlarını hesaplar. Bu veri paylaşımı doğru bir şekilde analiz edildikten sonra bireysel kredi notları belirlenir. Her 6 ayda bir kredi notları tekrar düzenlenmektedir. Bu düzenlemede kişilerin red cevabı yemesine rağmen tekrar yaptıkları kredi başvuruları da dikkate alınmaktadır. Kredi notunu düşürmek istemeyen kişilerin red cevabı aldıktan sonra tekrar kredi başvurusu yapmak için 6 ay geçmesini beklemesi gerekmektedir.
Kredi Notunda Risk Grupları Nelerdir?
Kredi notu hesaplaması yapıldıktan sonra kredi alımında hangi grup içerisinde olduğunuz belirlenmektedir. Bu grupların kredi alımında az ya da fazla şansı olmaktadır. Şansı az olan gruplar orta riskli ve az riskli gruplardur. Şanı fazla olanlar ise iyi ve çok iyi olarak bilinen gruplardır. En riskli şeklinde ayrılan grup ise orta riskli gruba çıkmadan kredi alamamaktadır. Çünkü bu kişilerin kredi ödemesini yapamayacağı ve bankaya sorun yaşatacağı düşünülmektedir. Kredi notlarının grup olarak ayrılması bankalara zaman açısından ve personel açısından da tasarruf ettirmektedir. Bu gruplar Findeks tarafından belirlenmektedir. En riskli olan grubun kredi notu 1 ile 699 arasındadır. Orta riskli olan grup 700 ile 1099 arasındadır. Az riskli olan grup 1100 ile 1499 arasındadır. İyi olan grup 1500 ile 1699 arasındadır. Çok iyi olan grup ise 1700 ile 1900 arasındadır.
Kredi Çekebilmek İçin Kredi Notunun Kaç Olması Gerekir?
Gruplara ayrılmış olan kredi notu üzerinden değerlendirme yapılırsa orta riskli ve az riskli grubun kredi için uygun olduğu söylenebilir. Fakat en riskli olarak görülen grubun krdi notunu yükselterek orta riskli gruba geçmesi gerekmektedir. Bu şekilde kredi başvurusunun reddedilme ihtimali de azaltılmış olur. Fakat bazı bankalar otomatik kredi cevabı veren bir sistemle çalışmaktadır. Bu sistemde şöyle bir durum söz konusu olmaktadır:
Bankaya kredi başvurusu için mesaj atan kişinin kredi notu direkt olarak sistemde incelenmektedir. Daha sonra bu krei notunun hangi aralıkta olduğuna bakılmaktadır. Sistem kredi notu 1 ile 1099 arasında olan, yani en riskli ve orta riskli grubunda yer alan kişilere otomatik olarak red cevabı vermektedir. Bu sistem SMS ile kredi başvurusunda sık kullanılmaktadır. Herhangi bir bankadan SMS ile kredi başvurusu sonrasında oldukça hızlı bir şekilde yanıt alınıyorsa bankanın bu sistemi kullanıyor olma ihtimali çok yüksektir. Bu sistemde az riskli, iyi ve çok iyi grubunda yer alan kişilerin daha fazla şansı olmaktadır.
Kredi Notu Bankalar İçin Tek Ölçüt Müdür?
Bankaların kredi vermek için belirlediği birçok ölçüt bulunmaktadır. Bu ölçütlerden birisi de kredi notudur. Kredi notu kredi alımı için tek ölçüt olmasa da oldukça önemlidir. Kredi notunun düşük olması diğer şartlar sağlanmış olsa da kredi alım şansını düşürmektedir. Bu nedenle daha sonra da kredi almayı düşünen kişilerin o anda aldıkları krediyi düzenli ödemesi gerekmektedir. Düzenli ödeme kredi notunu en fazla etkileyen durumlardandır. Eğer aldığınız krediyi ödemede zorluk yaşayacağınızı düşünüyorsanız kredi almayı bir süre erteleyebilirsiniz. Fakat paraya çok acil ihtiyaç duyuluyorsa bunun için de vade ve tutarda değişikliğe gidilebilir.
Örneğin 100 bin TL kredi çekmek yerine tutar düşürülerek 50 bin TL ya da 75 bin TL kredi çekilebilir. Çekilmesi gereken tutarda değişikliğe gidilmesi gibi bir imkan yoksa o zaman vade ile oynanabilir. 36 ay vade yerine 48 ay vade ile kredi çekilerek daha rahat ödeme yapılması mümkündür. Özellikle düşük faiz oranı olan bir bankadan kredi çekiliyorsa bu durumda daha avantajlı olunmaktadır. Hem faiz ödemesi çok olmamakta hem de sıkışmadan rahat bir şekilde ödeme yapılabilmektedir. Kredi notunun yanında gelir belgesi, son 3 ya da 6 ayda ödenen faturalar gibi belgeler de bankalar tarafından istenmektedir. Siz de kredi notu ve kredi çekmek için kredi notunun kaç olması gerektiği ile ilgili bilgi edinmek için yazımızdan yararlanabilirsiniz.