Krediler

Kredi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kredi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler. Tüketiciler finansman sağlamak için kredi kullanımına sıklıkla başvuruyor. Özellikle son yıllarda bu oran bir hayli artmış durumda. Krediler türü, vadesi, faiz oranı ve masrafları tüketicilerin lehine veya aleyhine sonuçlanabiliyor. Peki, kredi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bu yazımızda kredi çekmek isteyen bireylerin aklında ki kredi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir sorusunu detayları ile birlikte inceleyeceğiz.

Kredi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ekonomi ve iktisat teorilerine göre insanların ihtiyaç listesi sınırsızdır ve bireyler bu tarz ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli çalışırlar. İnsanların ihtiyaçlarını gidermek konusunda ki finansal eksikliklerini gideren yöntemlerin başında ise kredi çekmek gelir. Ancak çekilen kredilerin lehimize olabilmesi içinde bazı konularda dikkatli olmak gerekiyor. Kredi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir madde madde sıralayalım.

Kredi Türünü Belirleyin

Kredi türünü belirlemek, kredi çekmeden önce atılacak ilk adımlardan. Eğer bir ev alacaksanız konut kredisi, taşıt alacaksanız otomobil kredisi, ihtiyaç dahilinde bir kredi kullanacaksanız ihtiyaç kredisi kullanmanız en mantıklı seçenekler arasında. Bunlar arasında vade, faiz oranı ve masraflar değişkenlik göstereceğinden size en uygun kredi türünü belirlemeniz yararınıza olacaktır.

Çekeceğiniz Tutarı Netleştirin

Bir çok kişinin kredi çekerken yaptığı hatalardan biri kredi tutarını net olarak belirlememesi. Belirsizlik ortamında çekeceğiniz kredi size faydadan çok zarar getirebilir. İhtiyaç dahilinden daha az miktarda çekilen krediler sonrası yeterli gelmeyen finans kaynağınız, sizi ikinci bir krediye itebilir. Buda size ikinci bir masraf olarak dönüş yapacaktır.

Ayrıca ihtiyaçtan fazla kredi çekip “bir kenarda dursun” mantığı ise son derece yanlış bir yaklaşım. Unutmayın ki kredilerde meblağ ne kadar artarsa ödeyeceğiniz faiz miktarı da bir o kadar artar. Bu nedenle çekeceğiniz kredinin miktarını net olarak belirlemek, ilerde yaşayacağınız problemlerinde önüne geçecektir.

Aylık Ödeyebileceğiniz Maksimum Tutarı Hesaplayın

Yapılan yanlışlardan biride tüketicilerin aylık ödeyemeyeceği vadeleri belirlemesi. Böyle bir yanlış ileride kredinizin taksitlerini ödeyemeyecek duruma sizi sürükleyebilir. Burada dikkat etmeniz gereken ödeyebileceğiniz maksimum rakamı belirlemek. Aylık masraf ve giderlerinizi kontrol ederek bir hesaplama yapın ve kendinize şu soruyu mutlaka sorun “aylık en fazla ne kadar ödeyebilirim”. Bu rakamı belirleyin ve bunun üzerine çıkmayın.

En Uygun Vadeyi Belirleyin

Kısa vadeler borcun bir an önce bitmesini sağlarken, uzun vadeler aylık ödeme miktarlarını düşürmektedir. Aylık ödeme miktarınızı belirledikten sonra en uygun vadeyi seçin. İki seçeneğin avantaj ve dezavantajlarını karşılaştırın ve sizin için en uygunu hangisi ise onu seçin. Kısa vadenin en büyük avantajı borç yükünün bir an önce bitmesi diyebiliriz. Ancak aylık ödemelerin bir hayli yüksek olacağını unutmayın. Aynı şekilde uzun vade aylık ödenecek tutarı düşürse de, hem uzun süre boyunca ödeme yapacaksınız, hem de vade arttığından faiz oranı ve dolayısı ile ödeyeceğiniz tutarın artacağını da aklınızdan çıkarmayın. Vade ne kadar kısa olursa toplam ödemeniz o kadar az olacaktır.

Kredi Masraflarını Araştırın

Bankaların sunmuş olduğu krediler az çok birbirine benzese de faiz oranları ve masraf kalemleri birbirinden farklı olacaktır. Düşük faizli kredi veren bir bankanın kredi ürünü size avantajlı gelebilir, ancak masraf konusunda size dezavantaj sağlayabilir. Bu nedenle kredi çekmeden birkaç banka ile görüşerek faiz oranları ve masraflar hakkında bilgi almak bir hayli işinize yarayacak. Ayrıca tavsiyemiz kredi başvurusunda bulunurken internet veya sms kanalı ile değil, birebir şubeden yapmanız en iyi seçenek. En etkili iletişimin hala yüz yüze iletişim olduğunu unutmayın.

Bu yazımızda kredi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Aklınıza takılan her türlü konuda yorum kısmına sorularınızı yazabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için buraya tıklayın

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu