KOSGEB Hangi Sektörlere Destek Veriyor 2023

Son yıllarda, özellikle kosgeb kredileri girişimciler için oldukça favori. İşyeri açmak isteyen veya mevcut işini büyütmek isteyenler kosgeb kredisinden faydalanmayı amaçlıyor. Kosgeb, iş planı kabul gören küçük ve orta ölçekli girişimcilere ekonominin canlanması adına hibe krediler veriyor. Kosgeb kredisi kullanmak isteyen bir çok girişimcinin aklında ise şu soru var; Kosgeb hangi sektörlere destek veriyor. Öncelikle kosgeb nedir bu sorunun cevabını verelim, ondan sonra da ana başlıklar halinde kosgeb hangi sektörlere destek veriyor bir bakalım.
Kosgeb Nedir?
Kosgeb, küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme ve destekleme idaresi başkanlığı anlamını taşır. 1990 yılında 3624 Sayılı Kanun ile sanayi ve imalat işletmelerinin ekonomiye katkılarını arttırmak için kurulmuş bir kamu kuruluşudur. Kurulduğu günden 2009 yılına kadar olan süreçte sadece imalat sanayi sektörüne destek veren kosgeb, 2009 yılından sonra iş alanı ve destek programları genişletilerek imalat sanayi dışında ki sektörlere de destek vermesi sağlanmıştır. 18 Eylül 2009 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kosgeb’in destek verdiği kobi sektörleri belirlenmiştir. Kosgeb nedir sorusunun cevabını verdiğimize göre şimdi de kosgeb hangi sektörlere destek veriyor onlara bir bakalım.
Kosgeb Hangi Sektörlere Destek Veriyor?
Liste halinde önce ana başlıkları ve sonra içeriğine bakacak olursak liste bir hayli uzun. Ancak destek almak istediğiniz bir sektör varsa içeriklerden bularak destek için başvuruda bulunabilirsiniz.
1-Madencilik ve Taş Ocakçılığı
Kömür ve linyit çıkartılması, Ham petrol ve doğal gaz çıkarımı, Metal cevherleri madenciliği, Diğer madencilik ve taş ocakçılığı, Madenciliği destekleyici hizmet faaliyetleri
2-İmalat
Gıda ürünlerinin imalatı, İçeceklerin imalatı, Tütün ürünleri imalatı, Tekstil ürünlerinin imalatı, Giyim eşyalarının imalatı, Deri ve ilgili ürünlerin imalatı, Ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç); saz, saman ve benzeri malzemelerden örülerek eşyaların imalatı, Kağıt ve kağıt ürünlerinin imalatı, Kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması, Kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı, Kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı, Temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı, Kauçuk ve plastik ürünlerin imalatı, Diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı, Ana metal sanayii, Makine ve teçhizat hariç, fabrikasyon metal ürünleri imalatı,
Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, Elektrikli teçhizat imalatı, Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı, Motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı, Diğer ulaşım araçlarının imalatı, Mobilya imalatı, Diğer imalatlar.
3-Elektrik, Gaz, Buhar ve İklimlendirme Üretimi ve Dağıtımı
Elektrik, gaz, buhar ve havalandırma sistemi üretim ve dağıtımı, Elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımı, Gaz imalatı; ana şebeke üzerinden gaz yakıtların dağıtımı, Buhar ve iklimlendirme temini.
4-Su Temini, Kanalizasyon, Atık Yönetimi ve İyileştirme Faaliyetleri
Suyun toplanması, arıtılması ve dağıtılması, Kanalizasyon, Atığın toplanması, ıslahı ve bertarafı faaliyetleri; maddelerin geri kazanımı, İyileştirme faaliyetleri ve diğer atık yönetimi hizmetleri.
5-İnşaat
Bina inşaatı, Bina dışı yapıların inşaatı, Özel inşaat faaliyetleri, Başka yerde sınıflandırılmamış diğer özel inşaat faaliyetleri.
6-Toptan ve Perakende Ticaret, Motorlu Kara Taşıtlarının ve Motosikletlerin Onarımı
Motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı, Toptan ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç), Perakende ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç).
7-Ulaştırma ve Depolama
Kara taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığı, Su yolu taşımacılığı,
Havayolu taşımacılığı, Taşımacılık için depolama ve destekleyici faaliyetler, Posta ve kurye faaliyetleri.
8-Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri
Konaklama, Yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri, Diğer yiyecek hizmeti faaliyetleri.
9-Bilgi ve İletişim
Yayımcılık faaliyetleri, Programcılık ve yayıncılık faaliyetleri, Telekomünikasyon, Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, Bilgi hizmet faaliyetleri.
10-Finans ve Sigorta Faaliyetleri
Finans ve sigorta faaliyetleri sigorta acentelerinin ve aracılarının faaliyetleri.
11-Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler
İdare merkezi faaliyetleri; idari danışmanlık faaliyetleri, Mimarlık ve mühendislik faaliyetleri; teknik muayene ve analiz, Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri, Reklamcılık ve pazar araştırması, Diğer mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler.
12-İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri
Kiralama ve leasing faaliyetleri, İstihdam faaliyetleri, Seyahat acentesi, tur operatörü ve diğer rezervasyon hizmetleri ile ilgili faaliyetler, Güvenlik ve soruşturma faaliyetleri, Binalar ile ilgili hizmetler ve çevre düzenlemesi faaliyetleri, Büro yönetimi, büro desteği ve iş destek faaliyetleri.
13-Kültür, Sanat, Eğlence, Dinlence ve Spor
Kütüphaneler, arşivler, müzeler ve diğer kültürel faaliyetler, Botanik ve hayvanat bahçeleri ile koruma altındaki alanlarla ilgili faaliyetler.
14-Diğer Hizmet Faaliyetleri
Bilgisayarların, kişisel eşyaların ve ev eşyalarının onarımı, Ayakkabı ve deri eşyaların onarımı, Başka yerde sınıflandırılmamış diğer kişisel eşyaların ve ev eşyalarının onarımı, Kuaförlük ve diğer güzellik salonlarının faaliyetleri, Cenaze işleri ile ilgili faaliyetler.
Yukarıda ana başlıklar ve içerikler halinde ele aldığımız sektörlerden biri yapmak istediğiniz iş alanına giriyorsa, sizde kosgeb’e başvurarak devlet destekli kredilerden faydalanabilirsiniz.
Kosgeb destekli tavuk çiftliği desteği için bu makaleyi inceleyebilirsiniz.
Bu yazımızda Kosgeb hangi sektörlere destek veriyor konusunu ele aldık. Daha detaylı sektörler listesi için kosgeb’in yayınlamış olduğu bu listeye göz atabilirsiniz. Hibe kredileri hakkında merak ettikleriniz için Hibe Kredi Nedir Nasıl Alınır başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.