Krediler

Kimler Konut Kredisi Alabilir? Başvuru Koşulları Nelerdir?

Konut almak isteyenlerin en çok düşündükleri konulardan birisi de konut kredisi kullanmaktır. Konut kredisine başvurabilmek için belli şartlar aranmaktadır. Bu şartları taşıyan herkes konut kredileri için başvuru yapabilmektedir. Konut kredisi başvurularında bankalar çok titiz incelemeler yaparlar.

Bunun sebebi hem konut kredisi miktarlarının diğer kredilere oran ile daha yüksek olması hem de konut kredilerinin daha uzun vadelerde ödenmesidir. Bankalar verdikleri parayı geri alıp alamayacaklarından emin olmak isterler. Bu sebep ile konut kredisi başvuruları çok dikkatli bir şekilde incelenmektedir. Konut kredi başvurularında sadece krediye başvuran kişinin mali durumu ve krediye uygunluğu incelenmez. Aynı zamanda kredi ile alınacak olan evin de kredi koşullarına uygun olması gerekmektedir.

Konut Kredisi Başvuru Koşulları Nelerdir?
Konut kredisine başvurabilmek için öncelik ile bazı özelliklere sahip olmak gerekir. Bunlardan ilki TC vatandaşı olmaktır. Bunun dışında 18 yaşını doldurmuş olan kişiler ve 65 yaşından genç olan kişiler konut kredileri için başvuru yapabilirler. Eğer bu kriterleri taşıyorsanız hangi şehirde ya da hangi ülkede yaşadığınız fark etmez ve konut kredileri için başvuru yapabilirsiniz. Konut kredi başvurularında en önemli olan faktörlerden birisi kişilerin gelir durumudur.

Kişiler gelir durumunu mutlaka bankalara bir belge ile bildirmek zorundadırlar. Bankalar kişilerin gelir durumunun konut kredisini ödeyebilecek yeterlilikte olmasını isterler. Bunun sebebi konut kredilerinin uzun vadeli ve yüksek oranlı krediler olmasıdır. Bankalar gelir belgenizin yanı sıra aynı zamanda başvuru esnasında SGK döküm belgesi ve maaş bordrosu gibi kişinin gelirini belgeleyen belgeleri talep etmektedirler. Kişilerin aylık düzenli bir gelirleri yok ise ya da gelir düzeyleri yeterli oranda değil ise başvurularının onaylanması oldukça zor hatta imkansız olacaktır. Bu sebep ile kişilerin eğer aylık kira geliri ve benzeri ek gelirleri varsa bunu bankaya belgeler ile göstermeleri başvurularının onaylanması adına oldukça faydalı olacaktır.

Konut Kredisi Başvurularının Onaylanması İçin Aylık Gelir Durumu Ne Olmalıdır?
Her bankanın kişilerin gelir düzeyleri ile ilgili prosedürleri farklıdır. Ancak her bankanın aşağı yukarı aradıkları kriterler aynıdır. Kişiler konut kredisi için uygun olup olmadıklarını kendi başlarına kaba bir hesap yaparak da anlayabilirler. Ancak en sağlıklı sonucu bankalara yapılan başvuru sonucunda öğrenebilirsiniz. Öncelik ile kişilerin aylık gelirlerinin yüzde 60’ını hesaplamaları gerekir. Bu miktar talep edilen kredi miktarının geri ödeme planında yer alan aylık taksit tutarının yüzde 60’ı oranını geçmiyor ise konut kredilerinin onaylanma oranı oldukça yüksektir.

Ancak bu net bir hesap olmamak ile birlikte başvurunuzun onaylanıp onaylanmaması durumu tamamen bankaların insiyatifindedir. Ancak yapılan bu kaba hesaplama yönteminde gelir oranınız geri ödeme oranının altında kalıyorsa başvuru sonucunuzun olumlu olma ihtimali oldukça düşüktür. Konut kredilerindeki bir diğer önemli faktör de diğer tüm kredi başvurularında olduğu gibi kişilerin kredi notudur. Kişilerin kredi notu konut kredisine uygun olmadığı takdirde kredinin onaylanma ihtimali oldukça düşüktür. Bu sebep ile kişilerin kredi notlarını yükseltme konusunda oldukça dikkatli olmaları gerekmektedir.

Ayrıca bilinmelidir ki kredi notunun kişilerin gelir durumları ile bir alakası yoktur. Geliri çok yüksek olan kişilerin kredi notları oldukça düşük olabilir. Kredi notunu belirleyen faktör kişilerin banka ile olan ilişkileri ve geçmişleridir. Banka ile herhangi bir işlem yapmayan kişilerin kredi notları oldukça düşük olacaktır. Bu sebep ile en azından bir kredi kartı kullanmak ya da bu kredi kartını günlük hayatınızda kullanmayacaksanız bile kredi kartına faturalar için otomatik ödeme talimatı vermek kredi notunuzu yükseltmeniz adına oldukça faydalı olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu