Krediler

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?

Kentsel dönüşüm yasasına bağlı olarak depreme dayanıksız olan ya da kullanım ömrü tamamlanan evler için T.C. Çevre ve Şehircilik bakanlığı ile anlaşmalı olan bankalar aracılığı ile gerekilen şartlar yerine getirilerek devlet destekli kentsel dönüşüm kredisi alınabilmektedir. Devlet destekli konut kredisi olarak da bilinen kentsel dönüşüm kredisini alabilmek için ya ömrü tamamlanmış bir bina olmalı ya da ömrü bitmiş bir binanın içerisindeki herhangi bir dairede kiracı olunması gerekmektedir. Ömrünü tamamlamış evler; depreme dayanıklılığını yitirmiş, ekonomik anlamda özelliklerini kaybetmiş ya da yıkılma tehlikesi bulunan evlerdir. Bu niteliklerde olan binanın sahibi ya da bu binada bulunan kiracı devletten faiz destekli ve geri ödemesiz kredi alabilmektedir.

Bu krediyi alabilmek için ise öncelikle T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki verilmiş olan Belediye, Üniversite ya da Meslek Odaları tarafından lisansı olan firmalara başvuru yapmak gerekmektedir. Kişilerin yaptığı başvuruların sonucunda binanın kentsel dönüşüm niteliğinde kabul edilmesi için “Riskli Yapı” tüzüğüne uygun olduğunu belirten bir rapor hazırlanır ve bu rapor T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayına sunulur. Sunulan bu raporun akabinde eğer rapor onaylanırsa bu binalarda yaşayan kiracılar ya da ev sahipleri istedikleri takdirde devletten geri ödeme olmadan kira yardımı ya da eşya taşıma bedeli için hibe alabilmektedirler.

Kentsel Dönüşüm Kredisine Başvurmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Öncelikle kentsel dönüşüm kredisine başvurabilmek için bir dilekçe hazırlanmalıdır. Bu dilekçeye ek olarak ise gereken belgeler şunlardır; binanın tapu fotokopisi, güncel tapu takyidat belgesi, yapı için inceleme raporu, emlak vergisi bina bildirimi, bakanlık teknik eğitimine katılım belgesinin bir sureti, Jeoloji – Jeofizik mühendislerine ait oda kaydı ve mühendislerin 5 yıllık tecrübelerini gösteren bir belge. Binanın riskli yapı raporunu alabilmesi için firmaların bina sahipleri ya da kiracılardan istenilen belgeler genel olarak bu belgelerdir.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Hesaplanır?
Öncelik ile bilinmesi gereken şey kentsel dönüşüm kredisinin alınabilmesi için krediye başvuran kişilerin en az bir yıl o binada kiracı ya da ev sahibi olarak ikamet etmeleri gerekmektedir. Bu şartlara uyan kişiler riskli yapı raporunu alabilmek için gerekli olan dilekçe ile birlikte başvurdukları takdirde 18 ay süre ile 680 TL olarak kira yardımı alabilmektedirler. Ayrıca bilinmesi gereken bir diğer şey de kişinin birden fazla dairesi olsa dahi sadece oturdukları daire için bu kira yardımını alabilirler.

Devlet kentsel dönüşüme kira yardımı ile destek sağlamasının yanı sıra kredi faiz desteği ve eşyaların taşınması durumunda 1360 TL tutarında geri ödemesiz hibe vermektedir. Tüm bunların yanı sıra devlet kentsel dönüşüm kredisi çekmek isteyen kişilere faiz desteği de sağlamaktadır. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında devlet ile anlaşmalı olan bankalara kentsel dönüşüm kredisi için başvurulduğu zaman kişiler en uygun şartlar altında konut kredisi sağlanmaktadır. Bankalar kentsel dönüşüm kredisine başvurmak isteyen bireylere 120 aya kadar vadeli kredi vermektedirler. Kentsel dönüşüm kredisinin alınabileceği bankalar ise şunlardır; İş Bankası, Deniz Bank, Akbank, Halk Bankası, Finans Bank, Vakıf Bank, Yapı kredi Bankası, TEB, Garanti Bankası, Ziraat Bankası ve ING Bank.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu