İşsiz Esnafa Maaş

İşsiz Esnafa Maaş
Mecliste görüşülen ve meclisten geçmesine karar verilen torba yasa kapsamında esnafların da yüzünü güldürecek kararlar alındı. İşsiz esnafa maaş hakkı da SSK’lılarda olduğu gibi verilecek. Edinilen bilgilere göre maaşın miktarı aylık bazda 5500 TL’ye kadar ulaşabiliyor ve 10 aya kadar alınabiliyor. Böylelikle şahsi işyerini kapatmış ve işsiz durumda olan esnaf 10 ay boyunca maaş alabilecek.
6 Aylık Ödenek Olanağı Var!
İlk olarak Esnaf Ahilik Sandığı adlı altında bir sandık kurulacak ve bu sandığa Bağ-Kur’dan yararlanan esnaf % 2 miktarında prim ödemesi yapacak. Ödenmesi gereken prim tutarının bu sene için toplamda 105.55 TL olduğu belirtiliyor. Esnaf Ahilik Sandığı’na 3 sene ve son 2 ayı kesinti olmaksızın minimum 600 gün yani 20 ay prim ödemiş olan esnaf, sandıktan ödenek alabilecek. Alınacak ödenek ise 6 ay boyunca verilecek.
Şartlar Neler?
Eğer son 3 senede minimum 90 gün prim ödemesi yapmışsanız 8 ay, en az 1080 gün prim ödemesi yapmışsanız 10 ay boyunca ödenek alabileceksiniz.
Esnaf Ahilik Sandığı’ndan ödenek almak amacıyla prim ödemesi yapan esnafların iflas istemiyle ilgili mahkemeye müracaat etmiş olması ya da iflasa tabi değilse bile işyerini kapatarak sigortalı olma durumunu sona erdirmiş olması şartı vardır.
Kimler Yararlanacak?
Bu olanaklardan yararlanması kesinleşenlerin belirlenmesi şu şartlar altında yapıldı:
- Ticarete dayalı kazancı ya da serbest meslekten dolayı kazancına istinaden ya gerçek ya da basit usul altında gelir vergisi mükellefi olmak
- Gelir vergisine tabi olmamak, esnaf-sanatkar siciline kaydolmuş durumda olmak
- Anonim şirketlerde ortaklığı bulunup yönetim kurulu üyesi de olmak, sermayesi paylaştırılmış komandit durumdaki şirketlerde komandite ortağı olmak. Başkaca şirket ya da donatma ortaklıklarının tüm ortakları ise yararlanabilir.
- Esnaf Ahilik Sandığı’ndan işsizlik ödeneği almışsanız sizin bakmakla yükümlü durumda olduğunuz eşiniz ya da çocuklarınız da ödenek aldığınız süre boyunca GSS primi ödenmesine gerek duyulmaksızın sağlık alanındaki hizmetlerden faydalanabilir.
Maaşın Belirlenmesi
İşsizlik maaşının belirlenmesinde, mevcutta çalışanlarda belirleme kıstası olan asgari ücret baz alınıyor. Buna göre minimum işsizlik maaşı asgari ücretin brüt tutarı üzerinden % 40; maksimum ise % 80 oranında olabiliyor. Bunu rakamlarla net olarak ifade etmek gerekirse;
İşsizlik ödeneğinde minimum maaş 2511 TL
Maksimum maaş ise 5500 TL olabiliyor.
Bu noktada alacağınız işsizlik maaşından düşük miktarlarda da olsa damga vergisi kesintisi yapılacağını bilmelisiniz.
Devlet destekli kredi ve yardımlar ile ilgili faydalı bilgiler için buraya tıklayınız.