Krediler

İpotekli İhtiyaç Kredisi ile İhtiyaç Kredisinin Farkı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Bu kredilerin her ikisi de ihtiyaç kredisidir ama aralarındaki fark; ipotekli ihtiyaç kredisinin ihtiyaç kredisinin yeterli olmadığı durumlarda bankaya herhangi bir teminat göstererek alınan kredilerdir. İpotekli ihtiyaç kredisi normal ihtiyaç kredisine oranla daha uzun vadelidir ve daha yüksek tutarlı olmaktadır. İpotekli ihtiyaç kredisini evinizi ipotek göstererek alabilirsiniz. Evin ipotek edilmesi kredi borcunun ödenmemesi durumunda tehlikeli olsa bile bu risk karşılığında daha düşük faiz oranı ile kredi çekebilmek mümkündür ve kredi borcunuzu ödeyebileceğiniz takdirde çok daha avantajlı olmaktadır. Yani kısacası ipotekli ihtiyaç kredisinde bankaya bir teminat verildiği için faiz oranları normal ihtiyaç kredisine oran ile çok daha düşük olmaktadır.

İpotekli İhtiyaç Kredisinin Avantajları
İpotekli ihtiyaç kredilerinde herhangi bir mal varlığını teminat olarak göstermek gerektiğinde bazı tehlikeleri olsa da aynı zamanda bu kredilerin pek çok avantajı bulunmaktadır. Borcun düzenli olarak ödenmesi durumunda hiçbir sorun yaratmayacak olan bu kredi türünün avantajları ise şunlardır;

Faiz oranları: ipotekli ihtiyaç kredilerinde bankaların elinde borcun ödenmemesi durumuna karşı bir garanti olduğundan bu kredilerin riski bankalar açısından çok daha düşüktür. Bu sebep ile ipotekli ihtiyaç kredisinin faiz oranları diğer ihtiyaç kredilerinin faiz oranlarına kıyasla daha düşüktür.

Kredi miktarı: ipotekli ihtiyaç kredilerinde verilen kredinin miktarı diğer ihtiyaç kredilerine oran ile daha fazla olmaktadır. Bu kredi türünde verilen kredinin miktarı teminat olarak gösterilen gayrimenkul için belirlenen miktarın yüzde 50’sine kadar çıkabilmektedir.

Vergi maliyeti: ipotekli ihtiyaç kredilerinde teminat olarak gösterilen gayrimenkulün tapusu krediyi çeken şahsa ait ise Banka Sigorta Muamele Vergisi ödemeye gerek kalmamaktadır. Bu durumda ise kişinin vergi maliyeti fazlası ile düşer.

Borç yapılandırma: kişinin mevcut kredi ve borçlarını tek bir çatı altında toplayıp yeniden yapılandırmak istemesi durumunda çekilecek kredinin miktarı artacaktır. Bu gibi durumlarda ise ipotekli ihtiyaç kredileri düşük faiz oranları ile kişiye fazlası ile yardımcı olmaktadır.

Konut kredisi için peşinat desteği: ikinci bir ev alınmak istendiğinde kredi alabilmek için yüzde 25 oranında peşinat temin edilmesi gerekmektedir. Bu peşinatın temin edilemediği durumlarda kişi ilk evini ipotek ile peşinat olarak gösterip kalan yüzde 75’lik kısım için kredi çekebilir.

Vade süresi: Eylül 2016 itibariyle ihtiyaç kredileri için vade süresi 48 ay olabiliyorken ipotekli ihtiyaç kredilerinde vade süresi 120 aya kadar uzatılabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu