İhtiyaç Kredisi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İhtiyaç Kredisi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Günümüzde ihtiyaçlar doğrultusunda kredi çekmek için bankalara giden sayısı her geçen gün artıyor. Artık nakite her sıkıştığımızda aklımıza ilk gelen yerler haliyle bankalar oluyor. Durum böyle olunca da insanlar ihtiyaçlarını giderebilme adına kendilerine dost olarak banka ve finans kurumlarını seçiyor. Ancak bilinçsiz çekilen krediler sonrasında başımıza dert alabiliyoruz. Unutmayın hesaplı ve planlı çekilen krediler hayatımızı kurtarabilirken, hesaplama yapmadan ve bilinçsizce alınan krediler geleceğimizi karartabilir. Birçok kişinin aklında ise şu soru var; kredi çekerken nelere dikkat edilmeli. Bizlerde bu yazımızda ihtiyaç kredisi çekerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir konusunu maddeler halinde ele alacağız.
1-İhtiyacınızı Belirleyin
Kredi çekmeden önce ilk yapmanız gereken şey ihtiyaç miktarınızı belirlemek. 2 Bin TL fazla çekeyim de bir kenarda dursun, sıkışırsam kullanırım mantığıyla hareket etmeyin. Unutmayın ki fazladan çektiğiniz her tutar için bankalar faiz alacağı gibi aylık ödeme tutarınız da artacaktır. Sadece ihtiyacınız kadar kredi çekin. Fazlası sizi her zaman zora sokacaktır.
2-Kredi Faiz Oranlarını ve Kampanyaları Takip Edin
Bankaların kredi faiz oranları sürekli değişmektedir. Bu oranlarda ki değişikliklere dikkat edin. Kredi faiz oranlarını bankalar arasında kıyaslayın ve en düşük faiz oranı hangi bankada ise o bankadan kredi almaya çalışın.
Örnek vermek gerekirse; 30 Bin TL kredi tutarı için bir banka % 1,06 faiz uyguladığında, 36 ay vadede toplam ödeyeceğiniz rakam 37 Bin 578 TL iken, aynı kredi tutarı ve vade için % 1,33 faiz uygulayan bir bankada ödeyeceğiniz bu rakam 39 Bin 671 TL olacaktır. Her bankanın kredi faiz oranları değişkenlik gösterdiğinden kredi çekmeden önce araştırma yapmak, cebinizden fazla para çıkmasının önüne geçecektir. Küçük faiz oranları bile yıllık olarak toplam tutara bakıldığında ciddi bir orana ulaşır.
Ayrıca bankalar kuruluş yıldönümleri, yılbaşı ve bayramlar gibi önemli zamanlarda düşük faiz oranlı kredi kampanyaları yapıyor. Çok acil olmayan kredi taleplerinizi böyle zamanlara denk getirmek size kar sağlayacaktır.
3-En Kısa Vadeyi Seçin
Kredi çektiğinizde vadeyi uzatmak ödeyeceğiniz toplam tutarı da arttıracaktır. Sizi zorlamayacak en kısa vadeyi seçmek, atılacak önemli adımlardan. Aylık toplam ödeyeceğiniz kredi taksiti ve vade miktarlarını karşılaştırarak size en uygun seçeneği seçin. Ancak en kısa vadeyi seçmek uğruna aylık ödeyemeyeciğiniz taksitin altına da girmeyin.
4-Dosya Masrafı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), artan dosya masrafı şikayetleri nedeniyle bir düzenleme yaparak dosya masrafı veya diğer adıyla kredi kullandırım ücretini % 0,5 olarak belirledi. Bu durumda 10 Bin TL tutarında ki bir krediden bankanın alacağı en üst dosya masrafı tutarı 50 TL’dir. Kredi çekerken emin olmak için mutlaka müşteri temsilcisine bu kesintinin ne kadar olduğunu sorun.
5-Hayat Sigortası
Zaten kredi çektiğinizde bankalar hayat sigortasını yapıyorlar. Ekstra masrafmış gibi görünebilir ancak başınıza bir şey geldiğinde sigorta, bu kredinin tamamını bankaya ödemektedir.
İhtiyaç Kredisi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu yazımızda ihtiyaç kredisi çekerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir konusunu ele aldık. Size kredi çıkıp çıkmayacağını merak ediyorsanız Bana Kredi Çıkar mı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.