Banka Sorunları

Hesap İşletim Ücretine İtiraz Etmek (Dilekçe Örneği İle Birlikte)

Bankalar müşterilerinden belirli aralıklarla hesap işletim ücreti almaktadır. Bu işletim ücretleri bankaların belirledikleri miktarda ve belirledikleri taksit sayısına göre olmaktadır. Herhangi bir müşterinin bir bankada vadesiz hesabı olması durumunda bankada yaptığı işlemlerin giderleri ve aldığı hizmetlerin masrafı için bu ücret alınmaktadır. Bazı bankalar yıllık 100 TL civarı, bazı bankalar yıllık 150 TL civarı, bazı bankalar ise yıllık 80 TL civarı hesap işletim ücreti kesmektedir. Müşteriler hesap işletim ücretlerinden oldukça rahatsızdır.

Birçok kişi bu ücretin haksız olarak alındığına inanmaktadır. Bunun en önemli sebebi ise kesilen ücretlerin bazen fazla olmasıdır. Ayrıca bi anda kesilmesi ya da uzun vadeli taksitlere bölünmesi de müşterileri rahatsız etmektedir. Hesap işletim ücretleri müşterilerden habersiz kesilmektedir. Müşterilerin haberi olmadan yaklaşık olarak üç ya da dört kere kartlarından kesinti yapılması ise oldukça rahatsız edici bir durumdur. Öğrenci kartlarından da kesilen bu ücret kişileri zor durumda bırakmaktadır. Çünkü kişinin maddi yönden sıkışık olduğu bir ayda yapılan hesap işletim ücreti kesintisi sorun haline gelmektedir. Birçok banka müşterisi ile ters düşmemek için bu duruma çözüm getirmeye çalışmaktadır. Bu duruma getirilebilecek olan en mantıklı çözüm ise makul bir ücret belirlemektir. Ayrıca kişilerin maaş aldıkları bankaya ücret ödememesi de oldukça iyi bir çözüm önerisidir. Böylece yalnızca tek kart kullanan kişiler maaş bankalarından bu kartı edinerek ekstra ücret ödememektedir.

Otomatik Ödeme Talimatı Verenlere Hesap İşletim Ücreti Yok: Bankaların maaş durumu dışında hesap işletim ücreti almadığı bir durum daha bulunmaktadır. Bu durum ise otomatik ödeme talimatı durumudur. Bazı bankalar en az iki adet fatura için otomatik ödeme talimatı verilmesi durumunda hesap işletim ücreti talep etmemektedir. Ayrıca senelerdir bankanın sigorta ve bireysel emeklilik gibi köklü hizmetlerinden yararlanmış olan kişiler de hesap işletim ücretlerinden muaf tutulabilmektedir. 2002 senesinde hayatımıza girmiş olan hesap işletim ücreti bu şekilde birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. Çeşitli bankalarda vadesiz hesabı bulunan kişiler o tarihte ve o tarihten sonra imza atmış oldukları sözleşme nedeniyle hesap işletim ücreti ödemek zorunda kalmışlardır.

Peki bankaların aldıkları hesap işletim ücreti yasal mıdır?
Hesap işletim ücretleri bankalara göre yasal olsa da mahkemelerin birçoğu yasal olmadığını söylemektedir.  Mahkeme kararlarının aksi yönde olmasına rağmen hem kredi kartı ücretlerinin hem de hesap işletim ücretlerinin yasal olduğu TBB tarafından ısrarla kabul ettirilmeye çalışılmaktadır. Bunun en büyük sebebi ise TBB’nin bankaların tamamı ile ilgili olan bir kuruluş olmasıdır. Günümüzde hala kaldırılması için birçok talep bulunan ve şikayetler sıralanan hesap işletim ücretleri alınmaya devam etmektedir. Birçok kişi haksız yere alınan hesap işletim ücretleri için nasıl itiraz edeceğini de bilmemektedir. O halde hesap işletim ücretine nasıl itiraz edilir, kesilmiş olan hesap işletim ücreti geri alınabilir mi?

Hesap işletim ücretinin geri alınabilmesi mümkündür. Müşterinin kesilen hesap işletim ücretine itiraz etme hakkı da bulunmaktadır. Bunun için dilekçe yazmak gerekmektedir. Dilekçe örneğini şu şekilde verebiliriz:

Dilekçe Örneği
“AAAAAA Bankası Genel Müdürlüğüne,

Bankanızın AAAA AAAA AAAA AAAA nolu bankamatik kartına sahibim ve ……. Şubesi AAAAAAA numaralı banka hesabını kullanmaktayım. Bankanız tarafından herhangi bir hizmet almıyor olmama karşın, hesap işletim ücreti bedeli olarak AA/AA/AAAA tarihinde hesap işletim ücreti adı altında AA TL şahsımdan tahsil edilmiş, hesabımdan düşülmüştür. Gereğinin yapılmasını arz ederim.”

Dilekçe Sonrası Yapılması Gerekenler: Daha sonra dilekçenin altına ad, soyad, adres ve telefon gibi bilgiler eklenerek dilekçe sonlandırılır. Bu şekilde resmi kurumlar dilekçelere 1 hafta ile 15 gün arasında yanıt vermek zorundadır. Bu süre zarfı içerisinde yanıt gelmedi ise mahkemeye başvurabilirsiniz. Hesap işletim ücretini geri almak isteyen kişilerin çeşitli belgeleri de elinde bulundurması gerekmektedir. Bu belgelerden birisi dekonttur. Bankanın sizden bu ücreti kestiğine dair elinizde dekont bulunuyorsa işlemleriniz daha hızlı sonuçlanacak demektir. Bunun dışında internet bankacılığı ya da şubeden alınan çıktılar da yararlı olabilir. Yukarıda örneği verilen dilekçe de banka şubesine dekont ile birlikte gönderilmelidir. Bankaların çoğunlukla iade ve itiraz işlemlerine olumsuz yaklaştığı bilinmektedir. Fakat olayın mahkemeye taşınmamasını isteyen bazı bankalarda işlem uzamamakta ve müşterinin haklılığı kabul edilmektedir.

Eğer banka size olumsuz bir yanıt verdi ve siz de haklı olduğunuzu düşünüyorsanız mahkeme kararını, hesabınızdan ne kadar ücret kesildiğine dair kanıt olabilecek dekontu ve kimlik bilgilerinizin tamamını alarak kaymakamlığa gidebilirsiniz. Kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Hakem Heyetleri bu konu ile ilgilenmektedir. Yalnız bu noktada unutulmaması gereken şey Tüketici Hakem Heyetleri’nin yoğunluğudur. Başvuru sürecinden sonra hemen yanıt beklenmesi söz konusu olamaz. Para iadesi için en az birkaç ay beklemek gerekmektedir. Fakat işlem sonuçlandığı an ücretiniz iade edilmekte ve tekrar bu konuda bir sorun yaşamanız adına önlem alınmış olmaktadır. Siz de herhangi bir bankanın haksız yere kestiği hesap işletim ücretine nasıl itiraz edileceğini öğrenmek için yazımızdan yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu