Hesap İşletim Ücreti Nedir? Kimlerden Kesilmez ve Geri Alınabilir Mi?

Hesap işletim ücreti bankaların vadesiz hesabı olan müşterilerinden yıllık olarak tahsil ettikleri ücrettir. Bankaların müşterilerinden talep ettikleri hesap ücretleri ise bankadan bankaya göre değişmektedir. Bankalar bu ücreti müşterilerin yaptıkları hesap işlemleri karşılında alırlar. Bankalar hesap işletim ücretini müşterilerinin yaptıkları işlemler ve kağıt masrafları sebebi ile alırlar. Hesap işletim ücretinin belli kesim tarihleri vardır. Bazı bankalar hesap işletim ücretini 6 ayda bir alırken bazı bankalar ise yıllık olarak almaktadırlar. Ayrıca çok nadir de olsa bazı bankalar hesap işletim ücretini 3 ayda bir olmak üzere ödenmesini talep edebilir.
Hesap İşletim Ücreti Kimlerden Kesilmez?
Bazı bankalar bazı kriterleri göz önünde bulundurarak hesap işletim ücreti almazlar. Bu durum için bir genelleme yapmak mümkün değildir. Bu durum bankadan bankaya göre değişmektedir. Bazı bankalar belli kriterler içerisindeki kişilerden hesap ücreti almazken bazı bankalar her kişiden hesap ücreti talep edilebilir.
Aynı zamanda bu kriterler de her banka için aynı değildir. Hesap ücreti talep edilmeyen kişiler; üniversite öğrencileri, maaşlarını vadesiz hesabı bulunan bankalardan çeken kişiler, faturaları için vadesiz hesabı bulunan bankalara otomatik ödeme talimatı veren kişiler, sigorta ya da bireysel emeklilik kullananlar, vadesiz hesabı bulunan bankalardan özel banka kartı alan kişiler. Hesap ücretini ödemek istemeyen kişiler bu şartlardan herhangi birini taşıyorlarsa bankalarını arayarak bu durumu bildirebilirler.
Çoğu durumda hesap ücretini kesip kesmemek bankaların inisiyatifi altındadır. Bazı bankalar çok fazla hesap işlemi yapan kişilerden hesap işletim ücreti almayabilir ya da faturalar için otomatik ödeme talimatı veren kişiler için bu ücret talep edilmiyor olabilir. Ayrıca bazı bankalar hiçbir kriter aramaksızın müşterilerinden hesap işletim ücreti talep etmeyebilirler.
Kesilen Hesap Ücreti Geri Alınabilir mi?
Bazı bankalar hiçbir kanıt talep etmeden hesap işlem ücretini geri talep eden müşterilerine paralarını geri iade edebilirler. Bazı bankalar ise bunun için bir kanıt ya da belge talep etmektedirler. Öğrenci olan kişiler kendilerinden hesap ücreti kesilmişse öğrenci belgeleri ile banka şubesine giderek hesap kesim ücretinin geri iadesini talep edebilirler. Hesap işletim ücreti için ise bir genelleme yapabilmek mümkün değildir. Bu ücret bankadan bankaya göre değişmektedir. Ancak yine de ortalama hesap kesim ücreti için ortalama 100 TL civarı diyebiliriz. Müşteriler bankalarda vadesiz hesap açarken imzaladıkları sözleşme ile bu hesap kesim ücretini ödemeyi kabul etmiş olurlar.