Bankalar

Hangi Bankalar Katılım Bankalarıdır?

Banka işlemlerinde en fazla çekimser davranılan konu faiz konusudur. Faiz birçok kişinin yatırım yapmasının önünde de engel olmaktadır. Özellikle muhafazakar kesimde yer alan insanlar faiz işleyen bankalara yatırım yapmamakta ya da daha farklı yatırım yolları aramaktadır. Bu duruma çözüm bulabilmek adına katılım bankaları devreye girmiştir.

Katılım bankası denildiği zaman akla faiz işlemek yerine katılım payı uygulayan bankalar gelmektedir. Bu bankalar faiz konusunda hassas olan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Katılım bankaları sunduğu hizmetlerde ve bankacılık ürünlerinde faiz işletmemektedir. Faizli ürün sunumu ve satışı yerine faizsiz ürün sunumu ve satışı yapan katılım bankalarının fazla sayıda müşterisi vardır. Katılım bankalarının müşterileri katılım bankaları ile diğer bankalar arasındaki en büyük farkın kredilerde ortaya çıktığını söylemektedir. Kredi hizmeti faiz konusunda da en fazla şikayet edilen hizmettir. Bu hizmetin katılım bankaları aracılığıyla sağlanması daha sağlıklı olmaktadır.

Katılım Bankası Nedir?
Faiz ve kredi olayını kısaca açıklayacak olursak şunları söyleyebiliriz: Katılım bankası olmayan bir bankadan kredi alındığı zaman aylık belirli bir oranda faiz işlenerek bu faiz oranı müşteriye yansıtılmaktadır. Fakat katılım bankaları için böyle bir durum söz konusu değildir. Katılım bankalarında kredi kullanımı yapılmamaktadır. Müşterilerin nakit paraya ihtiyaç duyması durumunda katılım bankaları bu paranın üzerine komisyon eklemesi yaparlar ve bu şekilde müşteriye satarlar. Böylece hizmeti satın alan müşteri hizmet bitiminde ne kadar para ödeyeceğini ve bankaya ne kadar borçlandığını bilerek hareket eder. Bu durum faizle aynı şey değildir. Faizde yüzde oranının değişmesi söz konusu olabilmektedir. Ancak katılım bankaları en başından belirledikleri tutar kadar geri ödeme alırlar. Yüzde oranının değişimi gibi bir sorun yaşanmamaktadır.

Katılım bankası olmayan diğer bankalar bu hizmete faiz adını verirken katılım bankaları bu komisyon hizmetine finansman adını vermektedir. Ülkemizde son senelerde katılım bankalarına olan talepte artış görülmektedir. Bu nedenle katılım bankası sayısının da arttığı söylenebilir. Türkiye’de yeni kurulmuş ve çok fazla geçmişi olmayan bankalardan da katılım bankası olanlar bulunmaktadır. Yalnız bu bankaların yurtdışında köklü bir oluşumları bulunmaktadır. Bu nedenle yatırım konusunda da güvenilirlik sağlamaktadırlar.

Katılım Bankaları Hangileridir?
Kuveyttürk Bankası: Katılım bankaları arasında yer alan ilk banka Kuveyt Türk Bankası’dır. Kuveyt Türk 1989 yılından bu yana hizmet vermekte olan bir kurumdur. Fakat katılım bankası haline gelmesi 1999 yılında olmuştur. Bankacılık kanunlarının hizmetler açısından tabi olması nedeniyle geç bir zamanda katılım bankası olan Kuveyt Türk günümüzde birçok kişiye hizmet vermektedir. Bu bankanın ana hissedarı Kuwait Finance House isimli firmadır. Firma her sektördeki müşteri için avantajlı hizmetler sunmaktadır. Özellikle tekstil, metal ve emlak sektöründe Kuveyt Türk hizmetlerinden sık faydalanılmaktadır. Visa, MasterCard gibi kredi kartı ve banka kartı hizmetleri sunan bankanın diğer hizmetleri ise internet bankacılığı, telefon bankacılığı, ATM ve pos cihazı hizmetleridir.

Albaraka Türk: İkinci katılım bankası Albaraka’dır. Albaraka 1984 senesinde kurulmuştur. Bağlı olduğu asıl kurum Albaraka Bankacılık Grubu’dur. Bu kurum Ortadoğu’da oldukça büyük bir ticari faaliyet alanına sahiptir. Özellikle İslam kalkınma bankası olarak da bilinen Albaraka, Türkiye’de toplam 209 şubeye sahiptir. Albaraka faizsiz bir şekilde yalnızca komisyon eklemesi yaparak finansmanla hizmet vermektedir.

Türkiye Finans Bankası: Üçüncü katılım bankası Türkiye Finans Bankası’dır. Türkiye Finans Bankası da Ortadoğu ile bağlantılı olan bankalardandır. Suudi Arabistan kökenli bir finans kurumu olan The National Commercial Bank ile bağlantısı bulunmaktadır. Bunun dışında bankanın Ülker ile ortaklığı da vardır. 2005 yılında toplam 108 adet şube sayısına ulaşan Türkiye Finans yine aynı yılda 250 milyon TL’lik bir sermayeye sahip olmuştur. Yıl sonlarına doğru ise şube sayısı 280’e, sermayesi ise 2 milyar 600 milyon TL’ye yükselmiştir. Şu an 280 şube ile hizmet vermektedir.

Ziraat Katılım: Dördüncü katılım bankası ise Ziraat Bankası’dır. Ziraat Bankası’nın ayrı olarak bünyesinde barındırdığı Ziraat Katılım Bankası adlı bir bölümü bulunmaktadır. Ziraat Katılım Bankası 2015 yılında yalnızca müşterilere ve hissedar olanlara değil tüm vatandaşlara hizmet vermeye başlamıştır. Kuruluş itibari ile yeni bir banka olduğu için mali verileri kesinleşmemiş olsa da en az Ziraat Bankası kadar kaliteli hizmet sunmaktadır. Siz de ülkemizdeki katılım bankaları ile ilgili bilgi edinmek için yazımızdan yararlanabilirsiniz.

Vakıf Katılım: Beşinci katılım bankası ise Vakıf Katılım Bankasıdır. Vakıfbank’a ait olan banka, katılım bankası ismiyle açmış olduğu yeni finansman kurumunu kendi bünyesinde barındırmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu