Borç Transferi Nedir? Nasıl Yapılmalı ve Şartları

Günümüzde bankaların çeşitli avantajlar ve fırsatlar sunması ile kredi kartı kullanımı çok yaygınlaşmıştır. Hatta pek çok insan birden fazla kredi kartı kullanmaktadır. Kredi kartı kullanım oranlarının artması ile kart borçlarının ödemesi de bir sorun haline gelmiştir. Bu durumlarda bütün borçları tek bir bankaya toplayıp yeniden yapılanma şansı mevcuttur. Bu duruma ise borç transferi denilmektedir. Borç transferi yapıldığı zaman borçlarınız sadece bir bankaya toplandığı için sadece tek bir banka ile işlem yapma rahatlığına sahip olursunuz. Diğer tüm bankalara olan borcu kapatıp sadece tek bir bankaya borcu toplamak hem kişinin kendisi için hem de bankalar için büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Aynı zamanda borç transferi bankalar arasında büyük bir rekabete sebep olmaktadır. Kişi borç transferi ile borçlarını tek bir bankada topladığı zaman, banka hem bir müşteri daha kazanıp portföyünü arttırırken aynı zamanda diğer bankaların gelirini azaltmış olur. Bu şekilde banka her türlü kazanmış olur. Eğer birden fazla bankaya kredi ya da kredi kartı borcunuz varsa ve ödemekte zorluk çekiyorsanız borç transferi işlemi tam da size göre. Borçların tek bir banka altında toplanması işlemi olan borç transferi işlemi için bankalar müşterilerine kişiye uygun ödeme planı yaparak ve kolaylıklar sağlayarak cazip teklifler sunmaktadırlar.
Borç Transferi Nasıl Yapılmalı?
Borç transferi başvurunuz onaylandığı zaman diğer bankalardan aktarılmış olan borçlar eşit taksitlere bölünmektedir. İlk aşamada belli bir işlem ücreti uygulanır ve kişinin kendisinin belirlemiş olduğu hesap kesim tarihinde ilk ekstre içerisine bu işlem ücreti de yansıtılır. Borç transferi işleminde transfer edilen borç miktarının üzerine bankanın belirlediği aylık faiz oranı ile birlikte çeşitli faizler de eklenmektedir. Borç transferi yapıldıktan sonra diğer bankalara olan borç tamamen kapatılacağı için diğer bankalara herhangi bir faiz ödenmesi gerekmez ve bu durum kişinin kendisi için büyük bir avantajdır. Kişi sadece tek bir bankaya faiz ödemek ile yükümlüdür.
Kredi kartlarının borcu borç transferi yöntemi ile kapatıldıktan sonra kredi kartı kullanıma kapatılmaz. Aksine kredi kartının limiti tamamen açılarak kullanıma hazır hale gelir. Müşteriler borç transferi işlemi için bankaya başvuru yaptıkları ve bu başvuru onaylandığı zaman bankalar iki şekilde işlem yapabilirler. Bu işlemlerden ilkinde banka, kişinin diğer bankalara olan borcunu kapatması için gereken parayı direkt nakit olarak verebilirler. Bu gibi durumlarda bankanın kişiye olan güveni çok önemlidir. Aynı zamanda bazı bankalar borcu kapatılan bankalardan “borcu yoktur” kağıdı almasını isteyebilirler. İkinci işlem türü olarak da bankalar, kişinin diğer bankalara olan borcunu kendileri otomatik olarak ödeyebilirler. Bu gibi durumlarda kişi pek çok işlemi yapma yükümlülüğünden kurtulmuş olur.
Borç Transferi İşlemi için Gereken Şartlar
Borç transferi yapılabilmesi için öncelikle kişinin birden fazla bankadan kredi kartına sahip olması gerekir. Aynı zamanda bu bankalara olan borcun ödenememesi durumu söz konusu olmalıdır. Ancak her banka borç transferi işlemini uygulamamaktadır. Borç transferi işlemi için başvuru yapıldığında bankalar önce kişinin borç ödeme geçmişine bakarlar. Eğer kişi önceki ödemelerinde herhangi bir sorun yaşamadıysa ve kredi notu yeterli ise bankalar borç transferi başvurusunu mutlaka kabul etmektedirler. Borç transferi başvuruları telefonda müşteri hizmetleri ile yapılabileceği gibi şubelerden de yapılabilmektedir.