Bankalardan Hesap Açma İşlemi Nasıl Yapılır? Süreç Nasıl İşler?

Bankalar birçok insanın yatırım yapması ya da para kazanıp kar elde etmesini sağlamak için hizmet veren kurumlardır. Banka hesapları ise kişiye özel olmaktadır ve kişilerin para işlemleri bu hesaplar aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Banka hesaplarının açılması aşamasında çeşitli belgeler edinilmesi gerekmektedir. Bu belgeler edinildikten sonra 18 yaş üzerinde olan her birey banka hesabına sahip olabilir.
Vadeli Hesap Açma: Banka hesapları ile ilgili bilinmesi gereken başka bir durum ise bu hesapların vadeli olarak açılabileceğidir. Vadeli hesaplar özellikle yatırım amacı güdülerek açılmış olan hesaplardır. Örneğin 10.000 TL’lik bir miktarı bankaya yatıran bir kişi bu parayı belli bir müddet boyunca bankadan çekmeyeceğini belirtmiş ise bu para ona faizli olarak dönmektedir. Böylece kişiler yatırımlarından kar elde etmektedir. Günümüzde vadeli banka hesabına sahip olan birçok kişi vardır. İhtiyaç duyulmayan ve zor günler için saklanan paraların vadeli hesaba yatırılmasında fayda vardır. Bu yatırımları gerçekleştirmek için öncelikle bir banka hesabına sahip olmak gerekmektedir.
Hesap Açmak İçin Gerekli Olan Şartlar Her Bankaya Göre Değişebilir
Her banka kendisi için ayrı şartlar belirleyerek bu şartlara göre hesap açma işlemini gerçekleştirmektedir. Bazı koşullar hemen hemen aynı olsa da bazı koşullar değişiklik göstermektedir. Örneğin Ziraat Bankası ile Fibabank hesap açmak için aynı şartları aramamakta ve hesap konusunda aynı imkanları sunmamaktadır. Yalnız hesap açılması için ortak olan noktalar da bulunmaktadır. Hesap açma işlemi ile ilgili dikkat edilmesi gereken durumlardan birisi de belge imzalama durumudur. Hesap açma basit bir işlem olarak görülse de bankada imzalanan tüm kağıtların gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bankalar ile müşteriler arasında en fazla sorun yaşanan konulardan birisi de bu konudur. Yanlış anlamalar yüzünden farklı belge imzalamaları çok fazla yaşanmaktadır.
Hesaplar Hangi Amaç Doğrultusunda Açılacak?
Ayrıca herhangi bir bankadan hesap açma işlemi yapacak olan kişi bu hesabı hangi amaçla açtığını da düşünmelidir. Örneğin yalnızca internet üzerinden alışveriş yapmak ya da nakit ihtiyacı olduğunda elde edemeyen kişiler banka hesabı açtırıp kredi kartı alabilirler. Fakat yalnızca para transferi yapacak ve herhangi bir borç para çekmek istemeyen kişiler banka kartı almalıdır. Kredi kartlarının yıllık hesap işletim ücretleri vardır ve bu ücretler belli aralıklarla kesilmektedir. Örneğin Finansbank’dan banka hesabı açıp kredi kartı alan bir kişi üç ya da dört ayda bir hesap işletim ücreti kesilmesini de göze alacaktır. Burada unutulmaması gereken durum yıllık hesap işletim ücretlerinin aynı oranda kesildiğidir. Yani 200 TL alınacaksa bu dört taksit şeklinde de alınabilir, iki taksit şeklinde de alınabilir. Oranda herhangi bir değişim görülmemektedir yalnızca taksit sayısı artmakta ya da azalmaktadır. Bankalar kendi hesap işletim ücretlerini belirlemektedir.
Hesap Açma Süreci
Ülkemizde banka hesabı açılmasının en önemli nedenlerinden birisi de öğrenciler ile aileler arasında para transferi yapılması durumudur. Özellikle farklı şehirde okuyan üniversite öğrencileri banka hesapları sayesinde ailelerinden para almaktadır. Öğrenciler için kredi ve burs gibi bir imkan sağlayan Ziraat Bankası ise kredi ya da burs alan her öğrenciye banka hesabı açmaktadır. Banka hesabı açmak için öncelikle kimlik gerekmektedir. Bu kimlik belgesi ile hesap açılmak istenen bankaya başvuru yapılır ve kimlik bilgileri hesap için teslim edilir. Daha sonra ardarda birçok kağıt imzalanır ve bu kağıtlardaki hesap şartlarının okunması şarttır. Sonradan doğabilecek sorunlardan banka sorumlu değildir. Banka hesabının açılması bir şubeye gidip bir kimlik vermek ile son bulmamaktadır. Tüm bu işlemler halledildikten sonra banka ya da kredi kartının gelmesi ve hatasız bir şekilde kullanıma açık olması beklenmektedir.
Öğrenciler Hangi Bankadan Hesap Açmalı?
Öğrenciler için en çok banka hesabı açan banka Ziraat Bankası olarak bilinmektedir. Ziraat Bankası Genç Bankkart isimli kartı ile öğrencilere iki farklı kullanım seçeneği sunmaktadır. Bu seçenekler kredi kartı ve banka kartı seçenekleridir. Kart hem kredi kartı hem de banka kartı olarak kullanılabilmektedir. Banka kartı kısmında kartın içinde olan tutar kullanılabilirken, kredi kartı kısmında kart içerisinde para olmadığı zaman 500 TL’lik bir limit bulunmaktadır. Bunun dışında Ziraat Bankası Genç Bankkart harçlık avans imkanı da sunmaktadır. Ayda bir defa 350 TL olarak çekim yapma imkanı bulunmaktadır. Ayrıca bu kart internet alışverişlerine açıktır ve 3D güvenlik ile gayet güvenli bir şekilde alışveriş işlemleri gerçekleştirilebilir. Öğrenciler için fazla sayıda banka hesabı açan bir diğer banka ise Türkiye İş Bankası’dır. Türkiye İş Bankası İş’te Üniversiteli adı ile verdiği bu kartta birçok imkan sunmaktadır. Bu kart ile yapılan alışverişlerde Maxipuan kazanıldığı için anlaşmalı işyerlerinden indirimli alışveriş de yapılabilmektedir. Son olarak Finansbank’ın Card Finans GO isimli kartında da hesap işletim ücreti alınmaması gibi bir avantaj bulunmaktadır. Özellikle öğrenciler bu bankalardan hesap açtırarak daha ekonomik avantajlardan faydalanabilirler. Yatırım ve alışveriş alanında oldukça önemli olan banka hesapları bu şekillerde kolaylıkla açılabilmektedir. Siz de bankalardan hesap açma işleminin nasıl yapıldığını öğrenmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz.